Dierenosteopaat Zuid Holland / Dierenosteopaat Land van Cuijk

Praktijk voor dierenosteopathie gespecialiseerd in paarden, honden en katten

Paardenosteopathie

 

Osteopathie is in principe voor elk paard of pony geschikt. Het maakt niet uit in welke tak van de paardensport u actief bent, osteopathie kan u helpen uw paard beter te laten presteren en de kans op blessures verkleinen. 



Met welke klachten zou een osteopathische behandeling een uitkomst kunnen bieden?
 

Als er beperkingen zijn in de beweging: kreupel, stijfheid, scheefheid, slap of onderontwikkeling en spierverzuring.

Als er problemen zijn met de stofwisseling: te dik, te dun, te weinig energie, te veel energie, darmklachten,  maagklachten. Als het dier hormonale problemen heeft: niet loops-hengstig, te vaak hengstig, hormoonschommelingen, slecht vruchtbaar, moeizame bevallingen.

Als er neurologische problemen zijn: krachtsverlies, coördinatieproblemen, rugpijn.

Als het dier fysiologische problemen heeft: slechte doorbloeding, ontstekingen, slecht wondherstel, huidproblemen.

Bij verschillende klachten aan het bewegingsapparaat zoals rug, heup of knieklachten. 

Als het dier onregelmatig loopt of regelmatig struikelt.
 

Rijtechnisch gerelateerde problemen bij het paard zoals moeite met nageven, naar één kant moeilijker inbuigen of ondertreden, problemen met aanspringen in galop, bokken, steigeren, staken tijdens het rijden. 

Singelnijd, headshaken, het scheef dragen van de staart, vluchtgedrag. 

Bij gedragsverandering die niet verklaarbaar is. Gedragsproblemen kunnen voortkomen uit fysieke pijn. Twijfel dus niet wanneer een dier verzet toont, chagrijnig is of zijn humeur veranderd is. Er kan wellicht  fysiek iets aan de hand zijn waar het dier last van heeft. 

Huidproblemen: mok, hoefproblemen, problemen met vachtverwisseling, slechte wondgenezing. 

Als er sprake is van maagzweren. Problemen met het darmstelsel of de ontlasting. 

Algehele weerstand 

Pulmonale klachten


Is een preventieve behandeling zinvol? 

Ja, een preventieve behandeling is zinvol. Ieder paard valt wel eens, struikelt of glijdt weg. Ook kunnen ze vast hebben gelegen in de stal, een schop van een ander paard hebben gehad, ergens tegenaan gelopen hebben of heeft in het halster vast gehangen. Dit kan leiden tot blokkades in de wervelkolom of elders in het lichaam. Deze blokkades hoeven niet direct klachten te geven. 2x per jaar preventief behandelen met osteopathie voorkomt dat uw paard in de toekomst wel klachten gaat krijgen die door deze blokkades veroorzaakt zijn. 


Wanneer is het verstandig nog even te wachten met een osteopathische behandeling? 

In sommige gevallen is het beter nog even te wachten met behandelen of om helemaal niet te behandelen met osteopathie. Zoals hierboven reeds genoemd is het in het geval van acute of ernstige kreupelheden verstandig eerst een dierenarts te raadplegen. Als de oorzaak van de kreupelheid bekend is, kan in overleg wel worden besloten tot het behandelen met osteopathie. Als u twijfelt, kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen. 


Het is beter de behandeling uit te stellen bij:

Acute koliek, acute kreupelheden, acute peesproblemen

Direct na een trauma/val/vastliggen/etc.*

De eerste 3 maanden van de dracht en de laatste maand van de dracht  

*Het is belangrijk dat eventuele kneuzingen en andere grote verwondingen eerst herstelt zijn alvorens te behandelen met osteopathie. In sommige gevallen is het in overleg mogelijk toch direct te behandelen, echter dit verschilt per paard. Mocht u twijfelen kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen. 



Behandeling en nabehandeling

Wij komen bij uw paard op locatie. Voor het onderzoek en de behandeling is het belangrijk uw paard schoon, droog en niet gereden is. Bij het eerste consult wordt het probleem of de klacht uitgebreid besproken. Tijdens het bewegingsonderzoek wordt er gekeken naar hoe het paard beweegt. Vervolgens vindt het osteopathisch onderzoek plaats en aansluitend in overleg de start behandeling. Een behandeling duurt gemiddeld 45 minuten.

Na de behandeling is het belangrijk dat uw paard even aan de hand kan stappen of los kan lopen. In verband met de doorwerking van de behandeling moet u rekening houden dat uw paard een week zijn rug niet mag belasten en dus niet bereden mag worden. U krijgt een passend advies over het hervatten van de training en de opbouw hierin. Indien u vragen heeft over de algemene training of voeding van uw paard kunnen we hier advies in geven. Ook de ligging van het zadel zal worden meegenomen als u daar behoefte aan heeft. 



E-mailen
Bellen
Map
Instagram
LinkedIn